Održan Okrugli sto “Makroekonomska stabilnost i unapređenje konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana”
22
Sep
2021

Održan Okrugli sto “Makroekonomska stabilnost i unapređenje konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana”

U sredu, 22. septembra 2021. godine, u organizaciji Departmana za makroekonomiju Instituta ekonomskih nauka u Beogradu, održan je Okrugli sto Makroekonomska stabilnost i unapređenje konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana. Okruglom stolu je prisustvovalo preko 40 učesnika iz Srbije i zemalja regiona, a pored istraživača IEN, aktivno učešće u radu Okruglog stola uzeli su i predstavnici drugih relevantnih institucija iz Srbije, Austrije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Cilj Okruglog stola bilo je razmenjivanje ideja i koncipiranje adekvatnih smernica za kreatore ekonomske politike, u svrhu jačanja makroekonomske stabilnosti i unapređenja konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana kao ključnih faktora dinamičnijeg privrednog rasta i bržeg ekonomskog oporavka od posledica krize izazvane pandemijom COVID-19.

Kroz prezentaciju i analizu makroekonomskih kretanja u zemljama Zapadnog Balkana i tokom diskusije koja je potom usledila, kao ključni izazovi identifikovani su: rastući javni dug, pad BDP-a, smanjenje priliva SDI, pad industrijske proizvodnje, smanjenje privatne potrošnje, pad spoljnotrgovinske razmene, rast nezaposlenosti (posebno kod mladih) i rastući inflacioni pritisci. Kada je reč o projekcijama, većina učesnika ocenjuje da se u narednom periodu može očekivati ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana, koji će se ogledati u privrednom rastu baziranom pre svega na povećanju privatne potrošnje, rastu priliva SDI i oporavka sektora pogođenih krizom, kao što je, na primer, turizam. Učesnici su imali podeljena mišljenja o rastu cena u regionu - dok prema mišljenju jednih inflacija predstavlja „privremeni fenomen“, drugi smatraju da su stope inflacije, posebno u proteklih nekoliko meseci zabrinjavajuće, a da će se trend rasta cena nastaviti i u narednom periodu.

Brzina oporavka privreda od posledica kriza, prema mišljenju učesnika Okruglo stola, u velikoj meri zavisiće od dužine trajanja pandemije, od svetskih ekonomskih kretanja, kao i načina vođenja ekonomske politike u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana.

03.08.2021.

Program razvoja instituta…

12.07.2021.

Konferencija „Institucionalne promene u ekonomiji Srbije kroz istoriju”…

23.06.2021.

Održan Okrugli sto „Poslovanje u periodu pandemije – izazovi i šanse“…

08.04.2021.

Časopis JWEE indeksiran u Scopus-u…

08.04.2021.

XIII međunardona naučna konferencija…

29.01.2021.

Istraživači Instituta ekonomskih nauka učesnici međunarodnog projekta…

Top