Održana Svečana akademija povodom obeležavanja 55 godina postojanja IEN

Svečana akademija povodom obeležavanja 55 godina Instituta održana je 4. decembra 2013. godine. Akademiji je prisustvovalo preko 100 istraživača, prijatelja i bivših zaposlenih. U uvodnom delu Svečane akademije, goste su pozdravili državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Aleksandar Gajić, predsednik naučnog veća IEN prof. dr Božo Drašković i dekan Beogradske bankarske akademije prof. dr Hasan Hanić.

Skup je zvanično otvorio, direktor IEN, prof. dr Dejan Erić koji je u svom govoru ukratko predstavio rezultate Instituta ostvarene u prethodnom periodu i potencijalne šanse i opasnosti sa kojima će se Institut suočavati u godinama koje dolaze. Nakon uvodnog dela, gosti su imali priliku da osete deo radne atmosfere na Institutu i pogledaju dvadesetominutni dokumentarni film. Zaposleni na IEN predstavili su u ovom filmu najvažnije aktivnosti, projekte i viziju razvoja organizacije u narednom periodu.

dec4_sv_akademija1 dec4_sv_akademija2
dec4_sv_akademija3 dec4_sv_akademija4
dec4_sv_akademija5 dec4_sv_akademija6
dec4_sv_akademija7 dec4_sv_akademija8
dec4_sv_akademija9 dec4_sv_akademija10

U narednom delu programa Svečane akademije, održana je dodela nagrada "Ana Jaško" u znak očuvanja uspomene na prerano preminulu koleginicu Anu Jaško. U kratkom obraćanju istraživači IEN, dr Sonja Đuričin, mr Aleksandra Branković i ma Olivera Pantić, Ma podsetili su prisutne su na ime i delo naše prerano preminule koleginice i najavile nagradu koja će u buduće biti dodeljivana svake godine za tri najbolja naučno-istraživačke rada iz oblasti ekonomije i menadžmenta.

Rukovodilac IT centra IEN Branko Lazarević i istraživač IEN ma Mihajlo Đukić predstavili su narednom delu programa projekat dokumentacionog centra. Ovaj projekat predstavlja proizvod želje IEN da u elektronskom obliku sačuva i predstavi zainteresovanim istraživačima sve knjige, naučne časopise i stručne publikacije koje je IEN objavio u toku 55 godina postojanja. Ideja stvaranja dokumentacionog centra predstavlja kreiranje „baze znanja“ koja bi bila dostupna svim istraživačima iz oblasti ekonomije u cilju razmene znanja, ideja i podizanja kvaliteta naučnog rada.

U narednom delu programa, pomoćnici direktora IEN dr Ivan Stošić i dr Srdjan Redžepagić i istraživač IEN dr Vladimir Simović predstavili su prisutnim kolegama rezultate naučnog rada IEN u prethodnom periodu. Tom prilikom, po prvi put su predstavljeni rezultati istraživanja u kome su regionalne naučne i obrazovne institucije iz oblasti ekonomije rangirane prema precizno definisanim kriterijumima kvaliteta naučne produkcije, broju radova objavljenim u vrhunskim časopisima, citiranosti itd.

dec4_sv_akademija11 dec4_sv_akademija12
dec4_sv_akademija13 dec4_sv_akademija14
dec4_sv_akademija15 dec4_sv_akademija16

Program Svečane akademije završen je dodelom plakete Privredne Komore Srbije Institutu ekonomskih nauka za postignute rezultate u razvoju i unapređenju privrede Republike Srbije. Nagradu je u ime Instituta primio direktor prof. dr Dejan Erić.

dec4_sv_akademija17 dec4_sv_akademija18
dec4_sv_akademija19 dec4_sv_akademija20

U nastavku večeri, zaposleni i gosti imali su priliku da nastave druženje u prostorijama Instituta na koktelu koji je organizovan ovim povodom.