Istraživači IEN posetili UKDA

Istraživači IEN u Beogradu, dr Aleksandra Bradić-Martinović i ma Aleksandar Zdravković, sa Sunčicom Stefanović Šestić, rukovodiocem Odeljenja za podatke iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture Republičkog statističkog zavoda i Marijom Veličković, analitičarem za društvene nauke Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije obavili su radnu posetu arhivu podataka Univerziteta u Eseksu, Velika Britanija – UKDA, 22. oktobra 2013. godine, u okviru realizacije FP7 projekta SERSCIDA.

Gospođa Hilary Beedham, pomoćnik direktora i član SERSCIDA tima otvorila je skup i poželela dobrodošlicu delegacijama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nakon uvodnih reči timova iz zemalja zapadnog Balkana, prof. Matthew Woollard, direktor UK Data Service i UK Data Archive govorio je o upravljanju digitalnim arhivom podataka.

Osoblje UKDA dalo je kratak osvrt na operativne procedure koje se primenjuju tokom životnog ciklusa podataka, a Alison Weir, director Veća za međunarodnu strategiju, ekonomiju i istraživanja u društvenim naukama – ESRS objasnila je strukturu finansiranja servisa podataka, sa posebnim osvrtom na primer UKDA.

Nakon pauze za ručak dr Jonathan Burton, viši naučni saradnik Instituta za društvena i ekonomska istraživanja prezentovao je koristi arhiva podataka iz perspektive proizvođača podataka i istraživača. Gospodin Tony Chapple, predstavnik Nacionalne statističke službe Velike Britanije (ONS) istakao je koristi koje ova insititucija ima od saradnje sa UKDA. Poslednji predavač, Prof. Todd Landman, dekan Fakulteta za društvene nauke, Univerziteta u Eseksu govorio je o koristima saradnje Univerziteta i UKDA.

okt22_fp72 okt22_fp71
okt22_fp73 okt22_fp74