Aleksandar Zdravković na prijemu u Upravi Kolumbijskog distrikta u Vasingtonu

Dana 09.07.2013. istraživač IENa Aleksandar Zdravković, koji obavlja letnju praksu u MMFu, posetio je Upravu Kolumbijskog distrikta u Vašingtonu na poziv dr Patrise Elvud, šefa protokola i međunarodnih odnosa gradonačelnika Vašingtona. Aleksandar se pri tom pridruzio delegaciji iz Srbije na studijskom boravku "Transparency, efficiency and accountability in public spending: the role of independent institutions, executive and legislative power in the budget process in the USA".

Delegaciju su činili predstavnici državnih institucija zaduženih za kontrolu javnih finansija (Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine, državni revizor, fiskalni savet), a u organizaciji USAID - Business Enabling Project (BEP) s kojim Aleksandar ima višegodisnju saradnju i u okviru kojeg je održao veći broj obuka zaposlenima u Upravi za javni dug i Upravi za trezor Ministarstva finansija i ekonomije.

U okviru prijema organizovana je i prezentacija predstavnika kancelarije finansijskog direktora o dobroj praksi finasijskog menadžmenta Kolumbijskog distikta kojom je Vašington, DC, od grada na ivici bankrota devedesetih postao jedan od gardova sa najvećim budžetskim suficitom u SAD

jul9_azusa