Predstavljena regionalna studija Ekonomske i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana

Regionalna studija o ulozi parlamenata i vlada u promovisanju ekonomskog rasta u zemljama Zapadnog Balkana, pod nazivom "Ekonomske i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana", predstavljena je 5. februara u Narodnoj skupštini.

eco_ans_euro_per_wbcStudija je deo projekta koji podržava Vestminsterska fondacija za demokratiju, a čiji je cilj podrška razvoju Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju i finansije zemalja Zapadnog Balkana. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović, otvarajući skup, istakao je da je razmena ideja i pozitivnih iskustava između država Zapadnog Balkana u procesu reformi i evropskih integracija od velike važnosti, a da ekonomska saradnja ima prioritetan značaj.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Aleksandra Tomić, navela je da studija daje prikaz poslovnog okruženja u regionu, sprovedenih regulatornih reformi, ali i poželjni plan budućih aktivnosti koje je neophodno da države Zapadnog Balkana preuzmu da bi se ekonomski problemi prevazišli.

Učesnicima su se obratili i predsedavajuća Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju i finansije zemalja Zapadnog Balkana, poslanica Parlamenta Republike Makedonije Vladanka Avirović i predsednik Odbora za finansijski sistem i javnu potrošnju Parlamenta Crne Gore Aleksandar Damjanović, navodeći značaj regionalne saradnje, a naročito međuparlamentarne saradnje, za ostvarivanje napretka i ekonomskog razvoja u državama Zapadnog Balkana.

feb5_prmons1 feb5_prmons3
feb5_prmons2 feb5_prmons5

feb5_prmons4

Direktor programa za Evropu Vestminsterske fondacije za demokratiju Aleks Romaniuk ocenio je da je od ključnog značaja što je regionalna saradnja, koja se sprovodi kroz Mrežu parlamentarnih odbora za ekonomiju i finansije zemalja Zapadnog Balkana, kreirana u regionu i radi za potrebe regiona, i da se time šalje poruka da je Zapadni Balkan spreman da preuzme odgovornost i inicijativu za prevazilaženje problema.

Autorka studije „Ekonomske i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana" Slavica Penev, predstavljajući regionalnu studiju, navela je da ona pruža bazu podataka i sliku gde se region nalazi. Ocenila je da je ostvarena veoma dobra saradnja između parlamenata u regionu.

Predsednica Odbora za evropske integracije Milica Delević istakla je da se države Zapadnog Balkana nalaze u procesu evrointegracija i unutrašnjih reformi i da studija daje dobar uporedni prikaz dokle se stiglo sa reformama i koje su to specifičnosti svakog društva.

O studiji su govorili i njen recezent prof. Fikret Čaušević sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Vlastimir Vuković sa Instituta ekonomskih nauka u Beogradu.

Predstavljanju studije prisustvovali su parlamentarci, predstavnici vlada i stručnjaci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Prisutnima je prikazan i film o Mreži parlamentarnih odbora za ekonomiju i finansije zemalja Zapadnog Balkana, koja je 2009. godine forimrana na regionalnaoj parlamentarnoj konferenciji u Beogradu, sa ciljem da unapredi saradnju između parlamentata u regionu.