Poseta dr Jovan Zubovića ICPE i Ekonomskom fakultetu u Ljubljani

logo_icpe

16. novembar

 

Međunarodni seminar pod nazivom "Nova ekonomska diplomatija: Otvorena vrata za oporavak zasnovan na trgovini i investicijama“ je održan 16. i 17. novembra u Ljubljani u organizaciji ICPE (Međunarodni centar za razvoj preduzetništva) u saradnji sa FT Business i FDI Intelligence. Na ovom prestižnom skupu Institut ekonomskih nauka je predstavljao dr Jovan Zubović.

Agenda i predstavljanje učesnika seminara
"The New Commercial Diplomacy: Open the Door to a Trade and Investment Driven Recovery”

 

nov16_jz_ljublj1   nov16_jz_ljublj5

 

Na veoma obimnom programu rada prvog dana seminara 80 učesnika iz preko 40 zemalja su imali priliku da se iz više aspekata upoznaju sa značajem ekonomske diplomatije u današnjem svetu i značajem trgovine i investicija u periodu oporavka od efekata ekonomske krize.

Seminar je započeo sa izlaganjem Ministra spoljnih poslova Slovenije gospodina Samuela Žbogara koje je predstavio Ambasador Dragan, koordinator za Ekonomsku diplomatiju pri ministarstvu spoljnih poslova Slovenije.

U zvaničnom programu prvog dana konferencije svoja izlaganja su predstavili gospodin Petros Sourmelis, rukovodilac centra za analizu tržišta pri Evropskoj komisiji; gospodin  Laurent Matile iz Međunarodnog trgovinskog centra INTRACEN iz Ženeve; Ambasador Indije gospodin V.S. Seshadri; gospodin Takeshi Ito, Generalni direktor Japanske spoljnotrgovinske organizacije u Beču; dr Davorin Kračun, bivši Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Slovenije; dr Ernest Petrič, rukovodilac Međunarodne pravne komisije i sudija Ustavnog suda; Bill Burwell, direktor Centra za pomoć u izvozu SAD i gospodin Sergio Costa, generalni menadžer Brazilske agencije za promociju izvoza - APEX .

nov16_jz_ljublj2   nov16_jz_ljublj3

 

U slobodnom delu programa dr Zubović je imao sastanak sa predstavnicima Fakulteta za društvene nauke u Ljubljani, gde je pokrenuta inicijativa za ostvarivanje međuinstitucionalne saradnje.

 

nov16_jz_ljublj4