Свечана академија поводом 60 година постојања ИЕН

ien60godina

Институт економских наука је 4.12.2018. одржао свечану академију поводом обележавања 60 година од оснивања. У простору Аероклуба окупило се више од 100 учесника који су својим присуством увеличали догађај организован поводом обележавања јубилеја. Поред садашњих запослених позиву се одазвао велики број бивших радника Института, као и представници институција са којима ИЕН успешно сарађује. Скупу се на почетку обратио државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Уручене су редовне награде, и то, награда „Ана Јашко“ која је додељена Марку Владисављевићу за најбољи научни рад младих истраживача, док је награда за животно дело „Бранко Хорват“ уручена проф. др Божу Драшковићу.

Филм о Институту можете погледати на >>>

 

 

 

Одржана научна конференција

conferenceУ оквиру пројекта Анализа економских и правних аспеката примене принципа загађивач плаћа, 13. новембра организована је конференција на којој су истраживачи Института економских наука и Правног факултета за привреду и правосуђе презентовали резултате. Конференција је организована у Новом Саду у просторијама Правног факултета за привреду и правосуђе нашег партнера на пројекту. Презентацији резултата је присуствовала научна јавност, као и представници Градске управе за заштиту животне средине Града Новог Сада, који је финансијер овог пројекта. Радови који су изложени на конференцији публиковани су у монографији под називом „Правни и економски аспекти примене принципа загађивач плаћа“.

Детањније >>>

 

 

 

10. годишња научна конференција

conference

Дана, 1.11.2018. године, на Институту економских наука, одржана је међународна научна конференција "Theoretical and Empirical Aspects of Economic Science - 60 years of Challenges and Opportunities". Овогодишња конференција има посебан значај јер је организована у склопу обележавања 60 година постојања Института.

Детаљније >>>

 

 

 Часопис Национална мрежа средњих предузећа у Републици Србији

nmsp_korica

Публикован је трећи број часописа "Национална мрежа средњих предузећа у Републици Србији".

Преузмите комплетан број >>>

 

 

Трећи истраживачки састанак поводом пројекта „Унапређење политике опорезивања дуванских производа у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка“

 

seminar

Tоком 17 и 18. септембра 2018. године, у просторијама Института економских наука одржан је трећи истраживачки састанак представника националних тимова земаља конзорцијума Западног Балкана ангажованих на пројекту “Унапређење политике опорезивања дуванских производа у земљама са ниским и средњим нивоом дохотка”. Пројекат је подржан од стране универзитета Илиноис у Чикагу, а финансиран од стране Bloomberg иницијативе за смањење употребе дуванских производа.

Детаљније >>>

 

 

Посета професора Стивена Б. Каудила

 

predavanje

Стивен Б. Каудил, руководилац Департмана за eкономију на Florida Atlantic Универзитету, посетио је Институт економских наука 02.08.2018. године, и одржао предавање на тему примене finite mixture модела у економији и финансијама.

Детаљније >>>

 

 

 ИЕН Летња школа економетрије

lse logo

У периоду 02.07.2018.-05.07.2018. године, у реновираним и новоопремљеним просторијама Института економских наука, одржана је прва ИЕН Летња школа економетрије у Србији. ИЕН Летња школа економетрије 2018 окупила је полазнике из свих земаља региона, и пружила им могућност да се упознају са радом у програму СТАТА, једном од најпопуларнијих и најчешће коришћених статистичких пакета.

Детаљније >>>

 

 

Радионица "Примењена Stata"

 

predavanje

Toком 27 и 28. јуна 2018. године, у просторијама Института економских наука се одржала радионица "Примењена STATA - Deatonov модел одрђевања ценовне еластичности Анкете о потрошњи домаћинстава“. Скуп је реализован у сарадњи са Универзитетом Илиноис из Чикага у склопу активности на међународном пројекту „Унапређење политике опорезивања дуванских производа у земљама са ниским и средњим дохотком“. Предавачи на радионици су били професор Rijo John, Центар за истраживање јавних политика из Индије и Марко Владисављевић, истраживач сарадник на Институту економских наука из Београда.

Детаљније >>>

 

Aкредитација Института

ien akreditovan

Дана, 3.11.2015. године Одбор за акредитацију научноистраживачких организација Министарства просвете, науке и технолошког развоја донео је Одлуку којом се акредитује Институт економских наука у Београду, Змај Јовина 12, као научни институт - установа у области друштвених наука – економија, за обављање научноистраживачке делатности јер испуњава услове прописане Законом о научноистраживачкој делатности.

Oдлука >>>

Национални конвент

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ) представља платформу која у име цивилног друштва окупља радне групе које покривају целину преговарачког процеса са задатком да у директној комуникацији са државним експертским тимовима помогну и унапреде националну позицију у преговарачком процесу приступања Србије Европској унији, али и да заштите јавни и општедруштвени интерес, као и да контролишу испуњеност онога на шта се преговарачким процесом обавезујемо према ЕУ. Руководиоци Радних група НКЕУ из редова ИЕН су др Марко Маловић и ма Александар Здравковић. Дeтаљније >>>