Oтворени дан института Србије

znak

 

Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Србија - Хрватска 2014-2020.

project

У априлу 2017. године, Заједнички одбор за праћење (Joint Monitoring Committee) Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Хрватска за период 2014-2020. године одобрио је за финансирање пројекат Института економских наука под називом Enriching tourism offer for persons with visual impairment and blindness (VISITUS). Пројекат VISITUS један је од 24 пројекта одобрених за финансирање од укупно 127 пројектних предлога пристиглих у оквиру Првог пројектног позива за период 2014.-2020, један од 6 прихваћених у оквиру Приоритетне области 3 - Допринос развоју туризма и очувања културног и природног наслеђа.

Детаљније >>>

 

 

Стратешко планирање

 

planiranje

Дана 21. марта 2017. године на Инсититуту економских наука одржан је први у низу заједничких састанака стратешког планирања свих истраживача Института друштвених наука (ИДН) и Института економских наука (ИЕН).

Састанак су отворили директори ИДН и ИЕН др Горан Башић и др Јован Зубовић. Сам процес стратешког планирања водила је Дубравка Велат испред TACSO-програма, ЕУ.

Детаљније >>>

Округли сто Перспективе развоја Центра података у друштвеним наукама у Србији

osto

Дана, 15. марта 2017. у Институту економских наука одржан је округли сто на тему "Перспективе развоја Центра података у друштвеним наукама у Србији".

Округли сто су отворили др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и директор Института др Јован Зубовић.

Детаљније >>>

 

 

Oдржан округли сто

 

osto

Округли сто на тему „ЕКОНОМСКЕ И СОЦИЈАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРОДАЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРЕДУЗЕЋА И ЗЕМЉИШТА У СРБИЈИ - ефекти досадашње продаје пољопривредног земљишта као природног ресурса” одржан је 23. фебруара 2017. године у Институту економских наука. Округли сто су отворили др Ивана Домазет, председница Научног већа Института економских наука и професор Божо Драшковић. Уводни реферат презентовао је проф. Миладин Шеварлић, док су излагања по позиву одржали Војислав Симановић, Миодраг Костић, власник МК Гроуп, и проф. др Благоје Бабић, члан Научног друштва економиста Србије.

                                  Детаљније >>>

 

Студија

studija

Институт економских наука у сарадњи са Институтом за економику пољопривреде је објавио студију за потребе Владе Србије, Канцеларије за европске интеграције: "Анализа правног и институционалног оквира тржишта пољопривредног земљишта, процена економских ефеката либерализације тржишта пољопривредног земљишта и препоруке за измене домаћег законодавног и институционалног оквира и њихову адекватну примену".

Преузмите Студију >>>

 

 

Mонографија "Правци структурних промена у процесу приступања ЕУ"

 

pravci

ИЕН публиковао је монографију „Правци структурних промена у процесу приступања Европској унији“. Монографија је резултат рада више аутора и представља синтезу кључних економских и друштвених питања изузетно актуелне проблематике. Истраживања саопштена у овој монографији имала су за циљ да унапреде научна сазнања за побољшање постојећег стања економије Србије, и да буду од ширег друштвеног, како научног, тако и практичног значаја за већи број корисника. Уредници ове монографије се надају да ће представљена публикација подстаћи снажан интерес у научној и стручној јавности за даља истраживања ове изузетно значајне и актуелне теме. Монографија је настала као резултат истраживања у оквиру два пројекта: Изазови и перспективе структурних промена у Србији: стратешки правци економског усклађивања са захтевима ЕУ (шифра: ОИ 179015) и Европске интеграције и друштвено-економске промене привреде Србије на путу ка ЕУ (шифра: ИИИ 47009), које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

 

Novi časopis Nacionalna mreža srednjih preduzeća u Republici Srbiji

nmsp_korica

Publikovan je prvi broj novog časopisa "Nacionalna mreža srednjih preduzeća u Republici Srbiji" koji izdaje Institut.
Časopis će izlaziti jedanput godišnje na srpskom jeziku.

Preuzmite prvi broj >>>

 

 

 

 

Одржана годишња научна конференција

conference

Годишња међународна научна конференција Impact of economic policies on attaining resilient growth одржана је 27. октобра у Институту економских наука. На конференцији је презенгтовано 28 радова, разврстаних у три сесије, а проф. др Гордана Пешаковић и проф. др Мирјана Радовић-Марковић презентовале су своје радове у оквиру пленарне сесије.

Традиционално, додељене су две награде. Награда "Ана Јашко" за најбољи истраживачки рад додељена је др Душку Бодрожи и награда "Томислав Поповић" за највећи научни допринос додељена је проф. др Ивану Стошићу.

                             Детаљније >>>

 

Десета међународна конференција

conference

Међународни институт за развојне студије (Аустралија), Међународни институт за управљање (Индија) и Институт економских наука (Београд) организују Десету међународну конференцију о развоју под називом "Стање привредног развоја и Миленијумски развојни циљеви: национална искуства, постигнућа и неуспеси“.

Конференција ће се одржати од 27. јуна до 1. јула 2017. године у Београду, уз учешће више десетина делегата из региона и целог света.

Детаљније >>>

 

Aкредитација Института

ien akreditovan

Дана, 3.11.2015. године Одбор за акредитацију научноистраживачких организација Министарства просвете, науке и технолошког развоја донео је Одлуку којом се акредитује Институт економских наука у Београду, Змај Јовина 12, као научни институт - установа у области друштвених наука – економија, за обављање научноистраживачке делатности јер испуњава услове прописане Законом о научноистраживачкој делатности.

Oдлука >>>

Национални конвент

Национални конвент о Европској унији (НКЕУ) представља платформу која у име цивилног друштва окупља радне групе које покривају целину преговарачког процеса са задатком да у директној комуникацији са државним експертским тимовима помогну и унапреде националну позицију у преговарачком процесу приступања Србије Европској унији, али и да заштите јавни и општедруштвени интерес, као и да контролишу испуњеност онога на шта се преговарачким процесом обавезујемо према ЕУ. Руководиоци Радних група НКЕУ из редова ИЕН су др Марко Маловић и ма Александар Здравковић. Дeтаљније >>>