Promocija knjige dr Marka Miljkovića, naučnog saradnika Instituta ekonomskih nauka i rukovodioca Departmana za ekonomsku istoriju i teoriju

U zgradi Muzeja 25. maj, u ponedeljak, 25. marta 2024, u 18 časova, održana je promocija knjige Marka Miljkovića Automobil je sloboda – Istorija razvoja automobilizma u Srbiji 1903-2023 u organizaciji Muzeja Jugoslavije, Muzeja Automobila i Službenog glasnika.

Ovaj tehnološki izum, koji je 1903. godine stigao u Srbiju, olakšao je i ulepšao život mnogima, ali i doprineo brojnim društvenim promenama. Knjiga o 120 godina automobila i automobilizma u Srbiji zbog toga je važan prilog političkoj, društvenoj i kulturnoj istoriji.

Transformišući način na koji se krećemo automobili su ostali simbol mobilnosti i napretka, pritom podstičući ekonomski razvoj i kulturne promene širom sveta. Knjiga Marka Miljkovića Automobil je sloboda – Istorija razvoja automobilizma u Srbiji 1903-2023 bavi se ne samo istorijom automobila na ovim prostorima, već ovaj fenomen savremenog društva analizira u širem kontekstu istorijskih promena i modernizacije kroz koje je srpsko društvo prolazilo od početka dvadesetog veka do danas. Koristeći najraznovrsnije istorijske izvore – arhivsku građu, novinske članke, fotografije, delove automobila, reklame, pozivnice, postere, filmove i TV serije, popularnu muziku i sećanja savremenika – autor prikazuje autentičnu sliku čitavog jednog veka tehnološke revolucije.

U vožnji kroz vreme, prolazeći kroz Kraljevinu Srbiju, Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ i savremenu Srbiju, kroz procese njihove modernizacije, ali i krize i ratove, pokazujući svu složenost i bogatstvo jedne ovakve teme, čitaoci će imati priliku da uživaju u nesvakidašnjem pogledu na istoriju razvoja Srbije u poslednjih 120 godina. Na ovom putovanju iskusiće vožnju po razlokanim i modernim putevima, kako se sipao benzin na prvim beogradskim pumpama ili u vreme sankcija iz plastičnih flaša, kako se zaustavljalo na prvim semaforima, kako su se opravljali automobili kod priučenih majstora, ali i u profesionalnim servisima i modernim garažama, dok su vozači uporno i najčešće bezuspešno tražili slobodno mesto za parking.

Na promociji su govorili Marko Miljković, autor publikacije, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Bogdan Petković, direktor Muzeja Automobila, Rifat Kulenović, kustos, Saša Ilić, istoričar i Gordana Milosavljević-Stojanović, urednica knjige.

Izdavanje ove publikacije podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.